2009. július 22., szerda

Hévízi hókamóka

Üdvözlök minden kedves bloggert és bloggerinát! Csak megéltük, hogy én is megírjam életem első blog bejegyzését.
Mint valószínűleg tudjátok, a kapuvári duhajkodás után mi Hévízre indultunk, Lesliék nyaralójába, néhány régi L2-s arccal, meg Leslie-haverokkal. Ez a hét immár harmadik éve működik nálunk egyfajta szanatórium-jelleggel, amikor is elfeledjük a hétköznapok búját-bánatát (hogy első bejegyzésemből a Demjén Rózsi idézetet se hagyjam ki - bocsi).
Túl nagy élménybeszámolóra ne számítsatok, mivel a napi program Hévízen általában kimerül abban, hogy eszünk, iszunk, szarunk, alszunk. Olyanok vagyunk, mint a csecsemők, leszámítva, hogy az anyatejben általában nincs rum... A hét legnagyobb vesztese a hűtő volt, aki szegényke a piatartalékot igyekezett hűteni éjt-nappallá téve, valamint a pottyantós budi a kert végében - ezt nem részletezném.
Azért voltak olyan alkalmak is, mikor meguntuk a tespedést - vagy lehet, hogy csak én untam meg, mert ha jól emlékszem, mindig én kezdeményeztem a nyaraló elhagyását, szóval lehet hogy a többiek csak az én nyavalygásomat unták meg...
Az egy hét alatt egy alkalommal a Balatont is láttuk (általában ez a jellemző minden évben, pedig tényleg nincs messze). Lefurikáztunk a Keszthelyi strandra, ahol is szerény személyem bátran bemerészkedett a vízbe ("Ha már úgyis itt vagyunk" címszóval). Néhány követőre is találtam, Leslie azonban nagy bölcsen árnyékba helyezte hófehér habtestét, és szlopálta a sört, amíg mi a vízben ugrabugráltunk.
Újabb néhány nap tespedés után pedig meglátogattuk a Zalaegerszegi Aqua City-t (nagyon fantáziadús neve van...). Na, aki arra jár, az mindenképpen töltsön el ott egy napot. Jelenleg 2500 Ft az úszójegy, és 3500 Ft a csúszdázós jegy, de szerintem megéri. Van kb 8 csúszdájuk, és van közöttük egy olyan brutális konstrukció, ami megdob, átfordít, összeráz, és tuti nem abban a pozícióban érsz ki belőle, mint amiben elindultál. Na ez volt az a csúszda, amit csak egyszer próbáltam ki, mert kb sokkot kaptam tőle. Amíg én végigpróbáltam az összes csúszdát, Leslie próbálta leküzdeni a tériszonyát az itt tényleg 4 méteres ugrótornyon, illetve a sodrófolyosóban ijesztgette a kislányokat szakállas hableányként. (A félreértések elkerülése végett: ez nem azt jelenti, hogy az uram hableánynak öltözve szokott szatírkodni, hanem egyszerűen csak bement a fehér testével és a szőrös arcával a medencébe, a gyermekek pedig távoztak onnan.)
Nagyon korrekt kis honlapjuk van amúgy, ajánlom egy kis csemegézésre (kár, hogy Pécstől olyan messze van): http://aquacity.hu/
És végül, hogy az ínyenceket is megörvendeztessem kicsit: a megszokott csilisbab, bográcsgulyás, pörkölt, lecsó és hasonló könnyed ételek mellett m00dy megörvendeztetett minket egy újdonsággal is, amit ajánlok minden káposztafannak, és a káposztát eddig nem kedvelőknek is (Leslie utálja a káposztát, de ebből 3 tányérral betolt):
Besameles rakott káposzta:
Hozzávalók: fél kg darált hús, fél kg krumpli, 1 fej káposzta, vaj, liszt, tej, fokhagyma, 1 nagyobb paradicsom, 1 tojás
Fűszerek: só, bors, fehérbors, kömény, cukor, szerecsendió, petrezselyem, paprika, vegeta (vagy fasírt fűszerkeverék)
A végeredmény 4 lényeges összetevőből áll össze: káposzta, krumpli, besamel és húsgolyócskák. Lássuk őket egyenként (a mennyiségeket kb 3-4 főre írom):
1) Egy fej káposztát vékony csíkokra vágunk, és egy nagyobb edényben kevés olajon megpároljuk. Közben nyomatjuk hozzá a fűszereket (só, bors, kömény, fokhagyma, meg egy kis cukrot is elbír).
2) Kb. fél kg krumplit meghámozunk, karikára vágunk, és sós vízben puhára főzzük (de ne túl puhára, mert akkor meg sütés közben szétesik).
3) Fél kg darált húshoz egy tojást keverünk, aztán úgy ízesítjük, ahogy a fasírtot szoktuk (kivéve, hogy ebből a verzióból kimarad a zsömi). Noob-oknak ott a fasírt fűszerkeverék készen, a pro-k elérik a megfelelő ízhatást vegeta, só, bors, paprika, fokhagyma segítségével. Ebből a húsból aztán pici golyókat formázunk (de tényleg picit ám, hogy jól átsüljön).
4) Besamel a lelke mindennek: kb 5 dkg vajat felolvasztunk, aztán hozzáadunk ugyanannyi lisztet (rétesliszt a legjobb, mert az nem csomósodik). Aztán fokozatosan hozzáadagoljuk a tejet, és igyekszünk csomómentesre keverni. Alapjáraton ennyi liszhez kb fél liter tej kell, de ehhez lehet kicsit többet adni, hogy jó folyós legyen. Folyamatosan kevergetni kell, hogy le ne égjen! Aztán fehérborssal és szerecsendióval ízesítjük. Itt készen is lenne az alap besamel, de most jön a lényeg (ha már megvan a besamel kívánt állaga): apróra vágott paradicsomot, kevés fokhagymát és petrezselymet nyomatunk a mártásba, és addig főzzük, amíg a paradicsom megfő benne.
Végül egy kivajazott tepsibe lefektetjük a megpárolt káposztát (a leve nélkül), rá a krumplikarikákat, elszórjuk rajta a husigolyókat is, majd az egészet nyakon öntjük a besamellel. Mehet is a sütőbe, a husigombócokat figyeljétek, ha az átsült, akkor jó az egész cucc.
Jó étvágyat! Ha kóstoltátok, várom a véleményeket.

3 megjegyzés:

  1. Valami okos emberke mondja már meg, hogy miért nem tudom tördelni a szöveget! (És nema "Mert béna vagy, Kata." válaszokat várom). Köhi

    VálaszTörlés
  2. remek írás!
    miért, nem tudod tördelni? O.o
    Majd mondom a többieknek, hogy csináljunk egyszer ilyen finomságot :)

    VálaszTörlés
  3. ha csináltok én megeszem az hótziher! :)

    VálaszTörlés